36. Hajós György Matematikaverseny

A BME Matematikai Intézet rendezte a Magyarországon a legrangosabbak között számon tartott Hajós György Matematikaversenyt.

Összesen 15 intézmény 103 hallgatója mérte össze matematikatudását a Műegyetemen április végén. A versenyen egyéniben és csapatban is a BME diadalmaskodott. A karok közül elsősorban a Gépészmérnöki Kar hallgatói jeleskedtek.

Az első hat helyezett egyéniben:

1.

Morapitye Sunil

BME

GPK

2.

Fonyó Dávid

ELTE

Informatikai Kar

3.

Nguyen Milán

BCE

Gazdálkodástudományi Kar

4.

Várnai Péter

BME

GPK

5.

Bingler Arnold

BME

VIK

6.

Debreceni Ádám

PPKE

Információs Technológiai és

Bionikai Kar

Bővebben: http://www.bme.hu/hirek/20140507/iden_is_a_Muegyetem_hallgatoi_lettek_a_legjobb_matekosok

A verseny saját honlapja: http://hajos2014.math.bme.hu/

Lángné dr. Lázi Márta

docens

(BME Matematika Intézet)

dr. Szilágyi Brigitta

docens

(BME Matematika Intézet)

Kádasné dr. V. Nagy Éva

docens

(BME Matematika Intézet)

dr. Tóth János

docens

(BME Matematika Intézet)

 

 

Cím:
Rövid név:
Elmemater
Azonosító:
TP 160 000 890
Alapítás dátuma:
2010. november 10.
Minősítés:
regisztrált

A BME hallgatói az ország különböző területeiről, elsősorban gimnáziumokból, kisebb arányban műszaki szakközépiskolákból érkeznek. Előképzettségük, családi hátterük igen különböző, ahogy a közöttük lévő tehetségígéretek is nagyon sokfélék. A tehetséggondozás a BME-n még a Matematika Intézet megszületése előtti időkre nyúlik vissza. Két fő területe: a TTK saját matematikus és fizikus hallgatóival, valamint a BME mérnök- és gazdaságtudományi szakjaira járó hallgatókkal való kiemelt foglalkozás. A hazai és nemzetközi versenyeken való részvétel, a tehetséggondozó kurzusok, szakkollégiumok működtetése, (esetenként nemzetközi publikációig eljutó) önálló kutatási feladatok szervezése, Tudományos Diákköri munka vezetése is segíti a hallgatókat képességeik kibontakoztatásában.

Felismerve a tehetségtámogatás jelentőségét a 2009/2010-es tanévtől tehetséggondozó műhelyt működtetünk, ahol a középiskolában is sikeres, tehetségüket versenyeken bizonyító hallgatókon kívül olyan diákokkal is foglalkozunk, akik oktatóik segítségével, egy kis plusztámogatással képesek szárnyalni. Ilyen hallgató a BME-n nagyon sok van. Számukra és a tehetségígéretek számára elsőéves koruktól a matematika tananyag elmélyítését segítő, az alkalmazásokat bemutató szemináriumokat szervezünk. Ezek létjogosultságát bizonyítja a nekik szervezett kurzusok magas hallgatói létszáma (mostanra közel 200 hallgató/ félév), és az a sok-sok apró projektfeladat, amelyeket az elmúlt két félévben valósítottak meg, és amelyek között nem egynek középiskolás gyökerei vannak. Látjuk, hogy a képzésünkben résztvevő hallgatók más tárgyakból is jobban teljesítenek, magabiztosabban mozognak az Egyetemen belül.

A Tehetségpont részletesebb adatai a tehetseg.hu oldalon megtekinthetők.

Eseménynaptár

Március 2018
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31